Pasning af fugle

10.11 - 2022 4 min Hvordan Skal Fugle Passes

Fugle er hyggelige, de kan leve i din have som et vildt dyr eller du kan holde en fugl som kæledyr. Uanset hvad, så er det vigtigt, at du ved hvordan du passer fuglene bedst. Der er flere ting, man kan gøre for at give fuglene eller din kæledyrsfugl det bedste liv, og her på siden gør vi dig klogere. Fugle er specielle og de er deres egne, så det bliver selvfølgelig ikke et kæledyr i samme forstand som en hund eller en kat, men derfor kan man alligevel godt have rigtig meget glæde af at have en fugl eller to i hjemmet.

 

Tilpas dit hjem til fuglen

Hvis du vil anskaffe dig en fugl eller flere, er det vigtigt, at du tilpasser dit hjem, så det er klar til at tage imod fuglen eller fuglene. Uanset hvilken fugl du vælger, så skal du vælge et passende bur, hvor din fugl kan trives, hygge sig og have sin base. De fleste fugle vil sætte pris på, at de har en pind eller gren eller flere, som de kan sidde på. Det kan også være en platform. Derudover kan fugle godt lide, hvis de har nogle grene og planter, de kan gemme sig bag eller lignende. En fugl skal have en god base at bo i, men det er også en god idé at klargøre dit hjem til, at du kan lade fuglen flyve frit rundt, når du har den under opsyn. De fleste fugle kan godt lide at få luft under vingerne, og flyve mere frit omkring end de kan i deres daglige bur.

 

Pas på fuglene i naturen

Er det ikke en kæledyrsfugl du ønsker, men derimod blot fuglene i haven, som du ønsker at hjælpe, så er der også forskellige ting du kan gøre for at skabe et rart liv for fuglene. Om vinteren vil fuglene sætte pris på, at du giver dem foder på et foderbræt eller foderkugler, som du hænger op i træerne. Derudover vil fuglene også have stor glæde af buske, blade og krat, hvor de kan sidde i læ og gemme sig. Du kan også give fuglene hjælp, ved at give den et fuglehus, hvor de kan føle sig trygge og tilpasse, og søge læ for vind og vejr. Synes du, at det er sjovt at observere fuglene i haven, så kan du også tiltrække flere ved at give dem de bedste betingelser.

 

God pasning af din kælefugl

Har du valgt at anskaffe dig en kælefugl, så er det vigtigt, at du har styr på, hvordan du passer fuglen bedst. Fuglen skal selvfølgelig have mad og vand, som er en forudsætning for, at de kan overleve og trives. Derudover skal du sørge for et rent bur, hvor fuglens luftveje og lignende ikke tager skade af dårlig lugt eller miljø. Det er vigtigt at holde øje med de mindste ændringer i fuglens adfærd, da ændret adfærd kan være tegn på sygdom i en tidlig stadie. Det er vigtigt, at man opdager sygdom hurtigt hos fugle, da det ofte er for sent, når først sygdommen er fremskreden. Fugle bliver ofte mindre aktive og putter sig væk, hvis de har det skidt.

En anden måde der gør det rart for din kælefugl at leve hos dig, er ved at vise den opmærksomhed, men samtidig respektere, at det er en fugl, som ikke er vant til at blive aget og løftet rundt. En kælefugl kan vænnes til kærtegn og lignende, men man skal gå stille frem og sikre sig, at fuglen ikke føler, at man er for voldsom. Man kan med ro og tålmodighed få en rigtig god relation til sin kælefugl.

 

Tænk på giftige planter

En ting man ikke lige tænker over som det første, er at mange af stueplanterne er giftige for fugle. Det betyder, at hvis man vil lade sin fugle flyve frit rundt, så skal man sikre sig, at der ikke er giftige planter, som fuglen kan komme til at hakke i og dermed blive syg af. De kan blive meget syge hvis de spiser giftige planter og i det værste tilfælde, kan det føre til død.

 

Sæt dig grundig ind i fuglens behov

Det er vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i fuglens behov inden man anskaffer sig en fugl. Det kan man gøre ved at undersøge forskellige artikler på nettet, og så kan du spørge erfarne fugleejere til råds. Du kan også få mange gode råd hos din lokale dyrehandler, hvor du med stor sandsynlighed også kan finde din fremtidige fugl eller fugle.