Den smukke blågule ara

25.11 - 2022 4 min Bliv Klogere På Den Blågule Ara

En papegøjeart der er særdeles populær, er den blågule ara, som ofte holdes som tamfugl i de danske hjem, såvel som i hjem i resten af verden. Papegøjen er en af de flotteste papegøjearter i verden, og det skyldes de flotte klare farver i blå og gul, som pryder fuglens fjerpragt. Den blågule ara er ikke hvem som helst, og inden man erhverver sig en papegøje, er det en god idé at blive klogere på fuglen. Her på siden kan du blive klogere.

 

Den blågule aras temperament

En af de ting som man skal være opmærksom på inden man anskaffer sig en blågul ara, er dens temperament. Den blågule ara har et meget omskifteligt temperament, og kan altså være særdeles lunefuld. Det skal man være opmærksom på, for papegøjen kan godt blive ganske arrig. Det gælder særligt når den er i brunst, og da den har et meget effektivt næb, bør man ikke komme i nærheden af en sur blågul ara. Den blågule er enorm, og kan faktisk have et vingefang på 100 centimeter.

 

Papegøjens relation til mennesker

Den blågule ara kan godt nok være lunefuld og arrig, men den er alligevel en elsket papegøje at holde i hjemmet. Det skyldes, at den knytter sig meget til sin ejer og samtidig er sjov. Det er en legesyg papegøje og så har den ganske nemt ved at lære at tale. Det sværeste ved at have en blågul ara er, at den kræver rigtig meget plads. De er store og har brug for plads, hvor de kan bevæge sig, så de kan holde sig i god form. Samtidig har en blågul ara brug for opmærksomhed, så det skal man have tid til at give dem. En anden ting, der kan være en udfordring ved at holde den blågule ara i hjemmet, er at den kan larme rigtig meget. Det gælder i høj grad hvis den keder sig, hvor den kan finde på at skrige meget voldsomt.

 

Den blågule aras føde

En ting man også bør vide inden man skaffer sig en blågul ara, er dens behov for føde. Den kan modsat mange andre dyr og i særdeleshed mennesker, tåle mange forskellige giftige frugter og bær, men det gælder hun, hvis de har mulighed for at indtage ler, ligesom de normalt gør det i naturen. Ler neutraliserer giftstofferne, og det er netop derfor, at den blågule ara kan tåle mange ting, som andre ikke kan. Samtidig er ler en vigtig mineralkilde for fuglen. De fleste blågule araer lever derudover primært af frø og nødder, samt frugt og bær der ikke er giftige. De kan altså spise mange forskellige ting.

 

Pasning af en blågul ara

Inden man anskaffer sig en papegøje og i særdeleshed en blågul ara, skal man indstille sig på pasningsniveauet. En blågul ara er modsat mindre fugle som undulater eller kanariefugle, meget pasningskrævende. De skal have et stort bur og meget flyvepalds, og så kan de nemt ødelægge ting, hvis ikke man er opmærksom. Der kan også være meget arbejde forbundet med oprydning efter en blågul ara, og man bør derfor aldrig anskaffe sig en blågul ara som begynderfugl. Det er vigtigt, at man har god forstand på fuglen og dens behov, for på den måde sikrer man optimal trivsel, og på den måde bliver den blågule ara også nemmere at have.

 

Kort om den blågule ara

En blågul ara kan blive rigtig gammel, og derfor skal man som køber af en blågul ara være indstillet på, at det er en fugl man potentielt kan have i rigtig mange år. Den blågule ara kan nemt blive 50 år gammel, og det kan altså være, at den lever længere end dig, hvis du er voksen når du anskaffer den. Den blågule ara bliver omkring 80 centimeter i højden, og dens vingefang er normalt omkring 100 centimeter. Den blågule ara bliver kønsmoden i 3-4-årsalderen, og det er altså her den kan formere sig. Normalt lægger den blågule ara 2 til 3 æg pr. sæson. Den blågule ara har en smuk fjerpragt med klare blå og gule farver, og det er netop disse farver der betager mange fugleentusiaster. En blågul ara lever i det vilde i den nordlige del af Sydamerika, men den kan også ses i Mellemamerika og den resterende del af Sydamerika i nogle perioder. I private hjem lever den over hele verden.

 

En dyr investering

En blågul ara er ikke en billig fugl, og det kræver derfor en del penge, hvis man ønsker sig den eftertragtede papegøjeart. Den koster normalt mellem 15.000 og 20.000 kroner, og du vil ofte kunne købe den gennem din dyrehandler, som dog skal skaffe den hjem som en bestillingsvare. Du skal derfor være indstillet på at vente på, at fuglen kan flytte ind og samtidig bruge en del penge på dit indkøb af en blågul ara.